142 de olteni, diagnosticaţi cu gripă. Recomandările DSP Olt pentru evitarea îmbolnăvirilor

Numărul oltenilor diagnosticaţi cu gripă creşte de la o săptămâna la alta. Astfel, 142 de pacienţi au făcut gripă, în acest sezon rece, din care 22 doar în ultima săptămână. Cazurile cu infecţii respiratorii sunt de ordinul miilor.

Potrivit DSP Olt, în perioada 17-23 februarie, la nivelul judeţului s-au înregistrat 2.712 cazuri cu infecţii respiratorii acute, cu 65 de internări, 781 pneumonii, cu 135 internări. Tot în ultima săptămână, au fost diagnosticate 22 de cazuri cu gripă, din care 13 cu virus gripal tip B şi nouă cazuri, virus gripal tip A, subtip H3. Toţi erau nevaccinaţi antigripal în sezonul rece 2019/2020.

Specialiştii DSP Olt spun că pacienţii din judeţ au făcut forme uşore de boală, iar înpeste 90 la sută dintre cazuri nici nu a fost nevoie de internare, ci doar de medicaţie la domiciliu cu antivirale.

Cei mai afectaţi sunt în continuare copiii.

Situaţia cumulativă a cazurilor de gripă, în acest sezon rece, se prezintă astfel: 142 cazuri confirmate cu laboratorul Institutul Cantacuzino Bucureşti, din care 46 cu virusul gripal tip A subtip H3, două cazuri confirmat cu virusul gripal tip A subtip H1 şi 94 cazuri confirmate cu virusul gripal tip B.

Pentru limitarea extinderii infecţiilor virale, inclusiv gripa, DSP Olt recomandă populaţiei:
– Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave;
– Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare;
– Evitarea consumului de alcool, cofeina, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor.
– Adaptarea unei ţinute vestimentare adecvate sezonului.
– Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
– Omul bolnav se izoleaza de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită).
– Evitatea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor semne/simptome compatibile cu gripa.