Percheziții, după ce sute de oameni au fost lăsați fără bani în conturi

Polițiștii au efectuat, luni, 28 septembrie, patru percheziții în București, fiind căutate persoane bănuite că ar fi prejudiciat 600 de victime, clienți ai unor bănci din Lituania și Estonia, cu 200.000 de euro. De asemenea, au fost stopate transferuri frauduloase în valoare de 300.000 de euro.

„La data de 28 septembrie 2020, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat patru percheziții domiciliare, în București, la locuințele unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Din cercetări a reieșit că mai multe persoane ar fi lansat atacuri phishing împotriva clienților a 3 bănci comerciale din Lituania și Estonia și ar fi obținut credențialele de acces la conturile acestora, după care ar fi efectuat tranzacții frauduloase. Prin activitatea infracțională, 600 de persoane au fost prejudiciate cu 200.000 de euro, iar pe parcursul anchetei au fost stopate transferuri frauduloase în valoare de 300.000 de euro”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat două laptopuri, 16 telefoane, patru hard diskuri, șase memory stickuri, un ssd, cinci carduri de memorie, 21 de cartele SIM, 28 de carduri bancare și documente bancare și olografe.

Totodată, au fost puse în aplicare mai multe mandate de aducere, iar trei persoane au fost reținute. Acestea vor fi prezentate instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.