Tăierea porcilor în gospodării este permisă. Târgurile din Olt rămân închise. Laboratoarele din piețe fac examenul pentru trichineloză

Potrivit DSVSA Olt, sacrificarea porcului în mod tradițional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă este nevoie ca animalul să fie evaluat de medicul veterinar.

Specialiștii olteni recomandă examenul trichineloscopic pentru toți porcii sacrificați.

Astfel, probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO și DSVSA este între 25 de lei (trichineloscopie directă) și 90,44 de lei (digestie artificială) pentru probe provenite de la 10 porci.

Examenul trichineloscopic poate fi realizat la circumscripțiile sanitare veterinare din incinta piețelor agroalimenare, precum:
-CSVSAO SLATINA – în incinta Pieţei Agroalimentare ZAHANA şi Pieţei Agroalimentare FRAŢII BUZEŞTI;
-CSVSAO BALŞ – în incinta Pieţei Agroalimentare;
-CSVSAO CARACAL – vis-a-vis de Piaţa Agroalimentară;
-CSVSAO CORABIA;
-CSVSAO DRĂGĂNEŞTI OLT.

De asemenea, oltenii se pot adresa, pentru efectuarea examenului trichineloscopic direct şi la medicii veterinari de liberă practică din mediul rural, care îşi desfășoară activitatea în judeţul nostru, în cadrul celor 85 de cabinete.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

„Cumpărati produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefoanele 0372735838; fax 0249416726 – DSVSA Olt”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

În cazul, în care proprietarul de animale constată înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc) sau/și după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită, de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul linfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc, va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea efectuării anchetei epidemiologice pentru depistarea precoce a pestei porcine africane şi evidenţierea diagnosticului diferenţial.

Târgurile de animale vii din județul Olt rămân închise.

Sacrificarea porcilor în scopul comercializarii se realizează numai în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine .
Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar.